大学六级英语阅读理解慢怎么办

2017-10-12 外语辅导

  我们在做大学英语六级的试题时,由于阅读理解较慢会耽误了不少的时间。为此百分网小编为大家带来大学英语六级阅读理解慢的解决方法。

  大学六级英语阅读理解快速答题技巧

  妙招之一,我们要扫读全文,确定文章的大概结构。

  如何扫读全文呢重点去读文章的第一段,如果各部分有小标题,还要读一下各部分的小标题,如果无小标题,则扫读每段的首句,这样做的目的就是为了把握文章的大意和总体结构,同时也能快速的得出后面主旨题的答案。

  妙招之二,要将考查题目与原文相对应。

  六级考试与考研英语一样,在题目的设置上呈现出出题顺序与行文顺序一致的规律。最后一题的答案定位信息点一般不可能在第一段或前面几段出现。所以我们按顺序把每一道题目题干中的定位词先划出来,再按段落顺序依次去定位。

  那么,何为定位词呢?通常分为两类:第一类是表时间、数字及首字母大写的人名地名等专有名词;第二类是比较长,比较复杂的名词;这里切记,不能用表达中心思想的主题词去定位,因为文章通篇讲的都是它。由于问题顺序和文章行文顺序一致,所以先做第一小题,然后做第二小题,看一道,做一道。千万不要把文章全部看完后再做题,或者全部题目看完后再读文章。

  在将题目和文章比对的`同时,要善于学会精读重点信息。比如,文中举例处,引语及多个名词并列而不是完整句子的内容,均可略读。此外,要多关注文中的逻辑关系词,对于这些词的把握,有助于我们精确把握重要信息。通常要注意下面三种逻辑关系:

  (1)并列、递进关系:and,or,besides,furthermore,what’s more,then,in addition,moreover,in other words;

  (2)因果关系:as a result of,on account of ,as a result ,thanks to,therefore,hence,consequently,because,for,due to,owing to;

  (3)转折关系:whereas,however,but,nevertheless,yet,in fact;

  最后,要学会运用特殊的标点符号,比如冒号,破折号,小括号。这些标点符号的出现就是对前面的内容作进一步的说明。所以,在阅读文章时,可以跳读这些标点符号后面的信息,从而帮助我们节省更多宝贵的时间并且更加快速地把握文章的主旨。

  妙招之三,精炼原文,学会概括。

  快速阅读除了选择题之外,还会有两到三个填空题。对于填空题,我们所要做的是首先确定所缺内容是句子的什么成分,然后根据具体定位信息回到原文去确定所缺内容。要学会去照抄原文或者对原文内容进行概括总结,以确保所填内容信息的完整性和准确性。

  大学六级英语阅读理解选词填空解题步骤

  一、认真阅读文章首段首句

  文章首段首句往往会告知文章的背景或是主题,掌握首段首句可以帮助我们确定文章接下来要谈论的内容,做到心中有数,不至于理解错误。如开篇Millions of Americans are entering their 60s and are more concerned than ever about retirement. 这句话就告知我们这篇文章是谈论美国老龄人的退休问题。如果大家通过首段首句不能确定文章主题,可以看一下首段全部内容或是各个自然段的首尾句。

  二、阅读选项,词性分

  我们先来看一下选项特点:

  1、10个空格考察的全部是实词

  2.、词性分配的基本比例: 3~4个名词正确答案 + 1~2个名词干扰答案;3~4个动词正确答案+ 1~2个动词干扰答案;2~3个形容词正确答案 + 1个形容词干扰答案; 2~3个副词正确答案 + 1个副词干扰答案。

  根据选线特点我们把选项中的单词分为四类:动词、名词、形容词、副词。

  三、结合空格前后内容,寻找线索

  注意空格前后的结构和搭配,在选词时,要保证所选的词的词性、单复数、时态和意义均符合文章上下文要求,从而保证文章前后通顺、流畅。同时在做题过程中可以先确定自己比较有把握的单词,这样通过排除法逐渐减少备选词汇。

  四、重读全文,查漏补缺,核实答案

  选择完成后,考生如果有时间可以核查全文,重点看不确定的单词是否选择合理。如果没有时间,大家就只需看自己做题时把握不大的单词,并根据文章进行推敲核实。

  六级英语阅读理解练习题

  These optical illusions occur because the brain is constantly matching its model of reality to signals from the body’s sensors and interpreting what must be happening—that your brain must have moved, not the other; that downward motions is now normal, so a change from it must now be perceived as upward motion.

  The sensors that make this magic are of two kinds. Each eye contains about 120 million rods, which provide somewhat blurry black and white vision. These are the windows of night vision; once adapted to the dark, they can detect a candle burning ten miles away.

  Color vision in each eye comes from six to seven million structures called cones. Under ideal conditions, every cone can “see” the entire rainbow spectrum of visible colors, but one type of cone is most sensitive to red, another to green, a third to blue.

  Rods and cones send their messages pulsing an average 20 to 25 times per second along the optic nerve. We see an image for a fraction of a second longer than it actually appears. In movies, reels of still photographs are projected onto screens at 24 frames per second, tricking our eyes into seeing a continuous moving picture.

  Like apparent motion, color vision is also subject to unusual effects. When day gives way to night, twilight brings what the poet T.S. Eliot called “the violet hour.” A light levels fall, the rods become progressively less responsive. Rods are most sensitive to the shorter wavelengths of blue and green, and they impart a strange vividness to the garden’s blue flowers.

  However, look at a white shirt during the reddish light of sunset, and you’ll still see it in its “true” color—white, not red. Our eyes are constantly comparing an object against its surroundings. They therefore observe the effect of a shift in the color of illuminating on both, and adjust accordingly.

  The eyes can distinguish several million graduations of light and shade of color. Each waking second they flash tens of millions of pieces of information to the brain, which weaves them incessantly into a picture of the world around us.

  Yet all this is done at the back of each eye by a fabric of sensors, called the retina, about as wide and as thick as a postage stamp. As the Renaissance inventor and artist Leonardo da Vinci wrote in wonder, “Who would believe that so small a space could contain the images of all the universe?”

  1. Visual illusions often take place when the image of reality is ___.

  A. matched to six to seven million structures called cones.

  B. confused in the body’s sensors of both rods and cones.

  C. interpreted in the brain as what must be the case.

  D. signaled by about 120 million rods in the eye.

  2. The visual sensor that is capable of distinguishing shades of color is called ___.

  A. cones

  B. color vision

  C. rods

  D. spectrum

  3. The retina send pulses to the brain ___.

  A. in short wavelengths

  B. as color pictures

  C. by a ganglion cell

  D. along the optic nerve.

  4. Twenty-four still photographs are made into a continuous moving picture just because ___.

  A. the image we see usually stays longer than it actually appears.

  B. we see an object in comparison with its surroundings.

  C. the eyes catch million pieces of information continuously.

  D. rods and cones send messages 20 to 25 times a second.

  5. The author’s purpose in writing the passage lies in ___.

  A. showing that we sometimes are deceived by our own eyes.

  B. informing us about the different functions of the eye organs.

  C. regretting that we are too slow in the study of eyes.

  D. marveling at the great work done by the retina.

  参考答案:

  CADAB


【大学六级英语阅读理解慢怎么办】相关文章:

1.大学英语六级阅读理解练习

2.大学六级英语阅读理解真题

3.大学英语六级阅读理解试题

4.大学英语阅读理解

5.大学六级英语阅读理解解题技巧

6.大学六级英语阅读理解怎么做

7.大学英语六级阅读理解专题训练

8.大学英语六级阅读理解专项训练

上一篇:大学英语六级快速阅读做题技巧 下一篇:英语六级长篇阅读真题